Mechanics help required please.

Prospecting Australia

Help Support Prospecting Australia:

This site may earn a commission from merchant affiliate links, including eBay, Amazon, and others.
Joined
Feb 18, 2014
Messages
8,543
Reaction score
10,915
Location
Brisbane
Today i took the car for a ride to my hardware toy store. On the way the temp gauge went from normal to high and the screen told me “engine overheating, idle speed only”. Two minutes the temp gauge went back to normal. On the way home , within five minutes the temp gauge went off again. Limped it home, turned it off and the fan kept running to cool the engine , i think. When cooled i checked the oil, all ok, checked the coolant and found it was dry, i.e. the stick had no moisture on it whatsoever. I had the waterpump, thermostat and hoses replaced in February and I gave them 5 litres of coolant. They said they “ bled” the system with my coolant but there is no sign on the invoice showing a charge for another 5 litre of coolant. There is no sign of leakage on the garage floor or driveway and nothing on a friends driveway whom i visited on Saturday. Any ideas where this coolant has gone- evaporated or wasn’t topped up in February? I am stumped. Cheers Mackka
 
Today i took the car for a ride to my hardware toy store. On the way the temp gauge went from normal to high and the screen told me “engine overheating, idle speed only”. Two minutes the temp gauge went back to normal. On the way home , within five minutes the temp gauge went off again. Limped it home, turned it off and the fan kept running to cool the engine , i think. When cooled i checked the oil, all ok, checked the coolant and found it was dry, i.e. the stick had no moisture on it whatsoever. I had the waterpump, thermostat and hoses replaced in February and I gave them 5 litres of coolant. They said they “ bled” the system with my coolant but there is no sign on the invoice showing a charge for another 5 litre of coolant. There is no sign of leakage on the garage floor or driveway and nothing on a friends driveway whom i visited on Saturday. Any ideas where this coolant has gone- evaporated or wasn’t topped up in February? I am stumped. Cheers Mackka
Hate to say it but no coolant and no external leak means it is your head gasket :(

fill up the coolant and if the engine starts check your exhaust for steam.

if it doesnt want to turn over dont keep trying, you will have a cylinder full of water.

also are you just checking just the radiator overflow tank or the radiator itself.

Need to check the radiator. But wait until eng is cool since if hot it will be under pressure and you will get burnt.

Also check oil after refilling radiator and waiting a couple of hours. if oil level excessively high or oil is milky or water droplets on stick then also have head gasket leak into sump.

All of those are dire symptoms and car will need towing to mechanic.

If you drive it with a blown head gasket you can easily damage it terminally.
 
Check oil filler cap for whitish looking oil water mix also run engine at idle with that cap off if it steams its head gasket gone, also check water pump after refilling and run engine at idle only all of the above are correct, my sons commodore did a heater hose recentley and lost all coolant on a short drive
 
Hate to say it but no coolant and no external leak means it is your head gasket :(

fill up the coolant and if the engine starts check your exhaust for steam.

if it doesnt want to turn over dont keep trying, you will have a cylinder full of water.

also are you just checking just the radiator overflow tank or the radiator itself.

Need to check the radiator. But wait until eng is cool since if hot it will be under pressure and you will get burnt.

Also check oil after refilling radiator and waiting a couple of hours. if oil level excessively high or oil is milky or water droplets on stick then also have head gasket leak into sump.

All of those are dire symptoms and car will need towing to mechanic.

If you drive it with a blown head gasket you can easily damage it terminally.
Looks for bubbles in radiator, if the car has a miss under load also is a head gasket and air escaping
 
Today i took the car for a ride to my hardware toy store. On the way the temp gauge went from normal to high and the screen told me “engine overheating, idle speed only”. Two minutes the temp gauge went back to normal. On the way home , within five minutes the temp gauge went off again. Limped it home, turned it off and the fan kept running to cool the engine , i think. When cooled i checked the oil, all ok, checked the coolant and found it was dry, i.e. the stick had no moisture on it whatsoever. I had the waterpump, thermostat and hoses replaced in February and I gave them 5 litres of coolant. They said they “ bled” the system with my coolant but there is no sign on the invoice showing a charge for another 5 litre of coolant. There is no sign of leakage on the garage floor or driveway and nothing on a friends driveway whom i visited on Saturday. Any ideas where this coolant has gone- evaporated or wasn’t topped up in February? I am stumped. Cheers Mackka
If there is no water in the system gauge will not show any reading normally as it measures the temperature of the water not air.
 
Top